søndag den 21. juli 2013

Æblegele

Vores gamle æbletræ står lige vej siden af terrassen, og grenene fylder godt nok lidt meget efterhånden. Sommetider klipper jeg et par af, og denne her gang tænkte jeg: hvorfor ikke lave gele af æblerne? Jeg tyndede lidt ud i de andre æbler og fluks havde jeg tre kilo æbler. 11/2 liter vand koges sammen de ituskårne æbler i en halv times tid, og sættes til at dryppe af i en sigte med et rent klæde i natten over. 
Den saft, der blev, var allerede ret tyk i det, selv uden sukker eller kogning. Der blev lige lidt over en liter saft, som jeg kogte med ca. 750 gr. sukker, de fleste opskrifter på nettet siger 1 kg. til 1 liter saft, men det blev for sødt, tænkte jeg. Og med 750 gr. er det rigeligt sødt allerede.

Nu er det jo  spændende, om det vil gelere! 
Jeg lavede geleprøven et par gange: på en kold tallerken sættes en smule af saften, og efter fem minutter i køleskabet skal det gerne stivne sådan nogenlunde. Jeg har kun lavet gele en gang før, og da stivnede sådan en smule saft nogenlunde efter 10 min. kogning. Denne gang stivnede det ikke helt rigtigt, selv efter et kvarter. Og jeg har læst mig til, at for lang tids kogning gør gele'en sej, så jeg ville helst ikke koge det længere. Jeg gav det en smule citron, det fremmer geleringen, hvis ellers pektinen er der. Synes ikke, det hjalp så meget. Det underlige var, at det, jeg skummede af, blev helt stift. Og jeg mener meget stift! Så jeg håber, det alligevel bliver til gele om en halv times tid...ellers har jeg lavet æblesirup, og det er jo også lækkert.

Jeg har puttet æblemynte i to af glassene og timian i et af dem, det giver lidt anderledes smag til gele'en (siruppen...). Det gjorde jeg og sidste år, og det var ganske lækkert.
Glassene er selvfølgelig rengjorte og skoldede, men jeg har ikke brugt atamon eller andet. Sidste år holdt det sig fint i køleskabet alligevel.
Uh, hvor jeg glæder mig til at smage det!

5 kommentarer:

 1. Åh, hvor ser det dejligt ud - velbekomme.

  Desværre har jeg slet ikke frugttræer i min lille have, jo et Paradisæbletræ, i år med 10-12 æbler, så det varer nok nogle år.

  SvarSlet
 2. Det tager nok lidt tid så, ja:-)
  Desværre ser det ud til, at geleen ikke bliver til gele, men til æblesirup...det stivner bare ikke. Meget underligt, for det der skum var megastift?

  SvarSlet
 3. Giver mindelser som min mors æblegelé, da jeg var barn :-)

  Husker noget om, at der SKAL meget sukker i, for at det vil stivne. Ellers kan du købe noget geleringsmiddel Melatin, hedder det vist, som er pektin-baseret. Men æblesirup er vel heller ikke at foragte :-)

  SvarSlet
 4. Oh så godt. Mormor lavede altid äblegelé, - det er månge år siden jeg sidst smakte det. Det var mit favoritpåläg da jeg var lille.

  SvarSlet
 5. Det smager fantastisk, men det stivner bare ikke rigtigt. Måske har du ret, Misseskov, jeg skulle ikke have sparet på sukkeret! Det er bare underligt, at det ene glas faktisk stivner langs siderne? Det er i det hele taget bare blevet lidt sært, men pyt, jeg prøver igen en anden gang, vi har masser af æbler, og de er ikke ret gode som spiseæbler!

  SvarSlet